Νησάκι


 

 

Στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων βρίσκεται το νησάκι, μια καταπράσινη έκταση μόλις 200 στρεμμάτων με τον δικό του μικρό οικισμό που αποτελείται περίπου από 100 σπίτια και είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Το νησάκι αποτέλεσε σημαντικό μοναστικό κέντρο κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους και τα 5 μοναστήρια που είναι κτισμένα στο νησί αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού.
– Η μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών
– Η μονή του Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου
– Η Αγία Ελεούσα
– Η μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Στα κελιά της δολοφονήθηκε ο Αλή πασάς και στο χώρο της μονής λειτουργεί το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου όπου εκτίθενται προσωπικά είδη του Αλή πασά και μοναδικά κειμήλια της οθωμανικής περιόδου της Ηπείρου
– Η μονή του Προδρόμου
Τα καραβάκια από τον μώλο της λίμνης φτάνουν κάθε 30 λεπτά στο γεμάτο πάντα από κόσμο μικρό λιμανάκι του νησιού, εκεί που βρίσκονται και οι περισσότερες ταβέρνες με τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις όπως βατραχοπόδαρα και χέλια. Προχωρώντας προς το εσωτερικό συναντά κανείς τα πέτρινα γραφικά σπιτάκια με τις όμορφες αυλές τους και τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια και ανάμεσά τους στα μικρά μαγαζάκια ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει από τοπικά παραδοσιακά γλυκά και souvenir ως κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης. Μην παραλείψετε να καθίσετε στην πλατεία σε κάποιο από τα καφέ ή μεζεδοπωλεία καθώς και να κάνετε το γύρο του νησιού, μια πανέμορφη διαδρομή για περπάτημα και ιδανικό μέρος για τους φίλους του ψαρέματος.