Παραδοσιακές πίτες

Την παράδοση σε αυτόν τον τόπο την βρίσκεις στο πιάτο σου!
Γεύσεις με επιρροές από ανατολή και δύση, Βαλκάνια και Μεσόγειο όλες σε αρμονία με το κλίμα τις συνήθειες και τους καρπούς αυτής της γης. Η Ήπειρος με τους λιγοστούς πόρους και την τραχιά της έκταση κάνει τη γεωργία δύσκολη έτσι η  κτηνοτροφία ήταν πάντα η κύρια δραστηριότητα των ντόπιων στην κουζίνα των οποίων υπήρχε πάντα κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, καλαμπόκι, χόρτα.

 

 

Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα είναι η παραδοσιακές πίτες φτιαγμένες ως επί το πλείστον με απλά υλικά με ποικιλία όμως τεράστια. Οι πίτες ήταν πάντα κυρίαρχες στα τραπέζια των Ηπειρωτών στο καθημερινό τραπέζι και στο γιορτινό στους γάμους στις συναθροίσεις στην νηστεία άλλοτε αλμυρές και άλλοτε γλυκές. Οι πιο γνωστές πίτες είναι:
Λαχανόπιτα:  Με φύλλα πάνω και κάτω και γέμιση με διάφορα χόρτα ( σέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι κ.α), πράσα, κρεμμυδάκια, μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός) και φέτα
Μπατσαριά (ή μπλατσαριά): Με τα ίδια σχεδόν υλικά που βάζουμε στην λαχανόπιτα με τη διαφορά ότι δεν έχει φύλλο αλλά χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι
Κοτόπιτα: Γεμιστή με κοτόπουλο και ρύζι
Κρεατόπιτα: Ανοιχτή με κόρθο, πρόβειο ή γίδινο κρέας και ρύζι
Μακαρονόπιτα: Φύλλα, μακαρόνι χοντρό, αβγά, γάλα και φέτα
Τυρόπιτα: Φύλλα, γάλα, τυρί, αβγά και σιμιγδάλι
Ζυμαρόπιτα (ή αλευρόπιτα ή κασόπιτα): Εύκολη και γρήγορη πίτα με χυλό από αλεύρι αυγά γάλα και φέτα
Κολοκυθόπιτα: αλμυρή.  Φύλλα κολοκύθα τυρί και αβγά
Κολοκυθόπιτα: γλυκιά. Φύλλα, κολοκύθα, σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα
Γαλατόπιτα: Γάλα πρόβειο, αυγά και ζάχαρη
και πολλές ακόμη με συνδυασμούς υλικών, με πιπεριές, τραχανά, ζυμαρικά, ανθότυρο και ότι υλικό υπήρχε στην κουζίνα.