Σπήλαιο Περάματος


 

 

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων –Μετσόβου θα συναντήσετε το σπήλαιο του Περάματος.
Έγινε γνωστό κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα,για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων. Μετά τον πόλεμο ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος, Ιωάννης Πετρόχειλος άρχισε την πρώτη επιστημονική χαρτογράφησή του οπότε και αποκαλύφθηκαν νέα διαμερίσματα. Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού και έχει ηλικία 1.500.000 χρόνων περίπου.
Η τουριστική διαδρομή του, έχει μήκος 1.100 μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι 14.800 m2, ενώ η υψομετρική του διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. H θερμοκρασία του αέρα είναι 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία των υδάτων των μικρών λιμνών που σχηματίζονται εντός του Σπηλαίου είναι 14 βαθμοί Κελσίου. Εκτός όμως από το μέρος εκείνο του Σπηλαίου, που είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, υπάρχει και το ανεξερεύνητο Σπήλαιο, το λεγόμενο «Άγνωστο Σπήλαιο». Λόγω της ποικιλίας των σταλακτιτών
και σταλαγμιτών που διαθέτει συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου και ο επισκέπτης μπορεί να δει επίσης απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έζησαν την περίοδο του Άνω Πλειστοκαίνου. Οι υπέροχοι φυσικοί σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και οι μεγάλες αίθουσες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό απείρου κάλλους.
Σπήλαιο Περάματος