Τα Ιωάννινα  είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με πληθυσμό 111.740 κατοίκους. Η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου χτισμένη στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 480μ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση.
Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή των Ιωαννίνων εντοπίζονται από την Παλαιολιθική Εποχή (πριν 38.000 χρόνια). Αυτό έχει αποδειχθεί από τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Καστρίτσας. Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

 


Σημαντικά ιστορικά γεγονότα:

 

-510 μ. Χ Ίδρυση της πόλης από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
-6ος αι.- 7ος αι. Σλαβικές επιδρομές.
-1082 μ. Χ Η πόλη καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς.
-1108 μ. Χ Η πόλη απελευθερώθηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό.
-13ος αι. Εγκαθίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
-1337-1340 Ο Ανδρόνικος ΙΙΙ Παλαιολόγος με τη βοήθεια του Ιωάννη Καντακουζηνού καταλύουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου και τα Ιωάννινα περιέρχονται υπό βυζαντινό έλεγχο.
-1367 Τα Ιωάννινα έρχονται κάτω από σλαβικό έλεγχο.
-1430 Κατάκτηση από τους Τούρκους.
-21 Φεβρουαρίου 1913 Τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Κράτος.
-1943 Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, σχεδόν το σύνολο της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία και τη Γερμανία, από τους οποίους ελάχιστοι επέστρεψαν.  Διατηρείται η Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων.